Opbaring

Vertrouwde omgeving

De opbaring kan in de eigen vertrouwde omgeving van de overledene plaatsvinden, mits de woonsituatie daar geschikt voor is. De thuisopbaring kan op bed, opbaarplank of in een kist en er wordt er gebruik gemaakt van een koeling. Soms wordt er ook een scherm geplaatst. Ik kom regelmatig langs om bij de overledene te kijken of alles goed gaat.

‘Ik was eigenlijk een beetje bang dat mijn man thuis opgebaard lag, maar ik ben blij dat ik het gedaan heb. Het was helemaal niet eng en ik heb daardoor beter afscheid kunnen nemen’.

Als de thuisopbaring niet kan of u wilt dit niet, dan wordt de overledene overgebracht naar een rouwcentrum van uw keuze. Als de overledene in een verzorgingshuis woont is het vaak mogelijkheid om daar op te baren.

‘We zijn heel tevreden over de opbaring in het rouwcentrum, alles was zo keurig verzorgd, ook tijdens de condoleance’

  • Bij een thuis opbaring is het belangrijk dat het huis enigszins geschikt is. De overledene kan op bed of in een kist opgebaard worden. Ook in een huis met smalle gangen kan er opgebaard worden, maar dan moet er overleg gepleegd worden over hoe de overledene op de dag van de uitvaart uitgedragen wordt. Soms is het bijvoorbeeld niet mogelijk dat er een kist het huis in kan. Er wordt dan samen met u naar een oplossing gezocht.
  • De (huis)kamer waar de overledene opgebaard staat moet koel blijven. Ook al wordt er gebruik gemaakt van een kist- of bedkoeling; de omgeving mag niet te warm zijn. In de huiskamer kan het dan soms behoorlijk koud zijn.
  • Veel mensen ervaren het als hartverwarmend dat zij rustig de tijd hebben om afscheid te nemen en zij koesteren het gevoel dat zij de overledene niet alleen gelaten hebben. Ook kom ik meerdere malen kijken bij de overledene of alles goed gaat, vaak is dat dan ook de gelegenheid om allerlei details nog eens door te nemen.
  • Toch heb ik nog nooit meegemaakt dat iemand om die reden afziet van een thuis opbaring.

Laatste verzorging

Bij de laatste verzorging worden ogen en mond gesloten en wordt de overledene gewassen en gekleed. Vroeger werd er veel gebruik gemaakt van make-up om het idee van de dood op afstand te houden. Tegenwoordig gebeurt dat alleen nog op verzoek van de nabestaanden. Als iemand bij leven altijd make-up gebruikte is er geen reden om dat in de dood niet te doen.

Ik zal u altijd vragen of u daarbij wilt helpen of er bij aanwezig wilt zijn. Als u dat niet wilt, kunt u er toch op vertrouwen dat er met respect voor de overledene gehandeld wordt.

‘Dat wij als broers mijn vader hebben kunnen kleden is een van de ontroerendste ervaringen in mijn leven geweest’.